fbpx

Mentorprogrammet: – En av mine beste erfaringer noensinne!

Izabela Hawrylko er 26 år, kommer fra Polen og jobber som Solution Specialist Data & AI  og Co-leder for Startup V-team i Microsoft. Hun sier at det å bli en del av mentorprogrammet til ODA er en av hennes beste erfaringer noensinne! Under kan du lese i hennes egne ord litt om hennes bakgrunn og hvordan hun har opplevd ODA mentorprogram så langt.

«Ny land, ny bransje, ny fagområde – hvor skulle jeg starte?

Jeg husker veldig bra denne sommerdagen i august 2015 da jeg ankom Bergen for første gang. Etter litt over et halvår i Berlin flyttet jeg til Norge for å begynne min mastergrad på NHH. Jeg visste ikke så veldig mye om dette landet, bare det som jeg kunne finne på Wikipedia og forskjellige diskusjonsfora. A beautiful land of the fjords and high prices.

Jeg kunne ikke mye av språket heller. Å kunne tysk hjalp litt med å forstå hva som skjer rundt meg, men det var jeg ikke tilfreds med, spesielt hvis jeg skulle forbli her lengre. Og at det er det jeg vil, og skal sette meg som et hovedmål for neste to år, skjønte jeg nesten den samme dagen jeg landet på flyplassen. Følg hjertet, sier man. Jeg er definitivt ikke en person som gjør det veldig ofte, men denne gangen følte jeg at det er det som er riktig.

Litt over ett år senere bodde jeg i Santiago de Chile hvor jeg tok mitt utvekslingssemester og med et tilbud fra Microsoft i lomma var jeg  klar til å bosette meg i Oslo. Jeg kunne ikke vært mer heldig. Men det var en ting som var klar for meg også: ønsker jeg å lykkes og utnytte mitt fulle potensiale må jeg lage en godt gjennomtenkt plan for min karriere. Men hvordan og hvor skulle jeg starte?

Igjen var nesten alt nytt for meg: ny bransje, nytt firma og et fagfelt som jeg måtte lære meg fort og, som en person uten noe teknisk bakgrunn, helt fra scratch. I løpet av min første måned i Microsoft ble jeg kjent med ODA, både gjennom mine kvinnelige kollegaer som fortalte meg mye bra om nettverket, men også et nettverkstreff som Microsoft var vertskap for.

Jeg tilhører denne menneskegruppen som liker å engasjere seg i forskjellige initiativer og trives mest når de har mye å ta tak i. I tillegg er ODA sin misjon og visjon veldig nær mitt hjerte, verdiene organisasjonen står for, det å støtte kvinner i arbeidsmarkedet og øke andel kvinnelige ledere, har alltid vært noe jeg ønsket å fremme og jobbe mot. Derfor kom det også ganske naturlig at jeg begynte å utforske muligheter til å engasjere meg mer aktivt i organisasjonen.

Jeg tenkte at det kunne vært en god start til å bli bedre kjent med IT-bransjen og arbeidsmiljøet her i Oslo. I tillegg hadde jeg lyst til å knytte nye kontakter, treffe andre kvinner som jobber i bransjen, få anledning til å dele erfaringer samt få tips og råd om hva som trengs for å lykkes både i bransjen og i Norge. En dag så jeg på ODA sin nettside et innlegg om mentorprogrammet. Denne gangen var det for sent å melde seg på, men jeg satte en påminnelse i kalenderen min til mai da neste rekrutteringsrunde skulle starte. Da den tid kom, utarbeidet jeg den beste søknaden jeg kunne og leverte den inn. Nå er jeg en del av det beste mentoringsprogrammet 😊

 

Hvorfor bestemte jeg meg for å søke egentlig?

Det er klart at min internasjonale bakgrunn fra fem forskjellige land er en stor fordel med tanke på fremtiden. Allikevel, da jeg flyttet til Oslo, følte jeg at det ikke hadde så stor betydning helt i starten av min karriere her og spesielt ikke i IT-bransjen som jeg opplevde som veldig tett integrert og hovedsakelig Norge-fokusert. Det å bli bedre kjent med et helt nytt miljø, et miljø jeg ønsket å bli en verdifull del av og hjelpe med å styrke det og utvikle i fremtiden anså jeg som veldig spennende og fult av muligheter man bør utforske og gripe.

Samtidig var jeg bevisst på det skulle kreve målrettede tiltak skulle jeg ønske å oppnå konkrete resultater og ha påvirkningskraft ganske fort.  Å få en mentor som er godt kjent med bransjen og kunne blir en objektiv rådgiver og veileder med tanke på min karriereplan, en rollemodell som er kanskje gått denne veien jeg vil ta, nesten en venn som jeg kunne lett forholde meg til og snakke åpent og ærlig om det som jeg bryr meg om eller bekymrer meg over – det ville vært gull verdt. Denne personen fant jeg først i Microsoft. En fantastisk mentor som har støttet meg gjennom det siste året og som jeg har en relasjon med som jeg setter veldig stor pris på. Likevel har jeg stor tro på at for å lykkes er det best å skaffe seg sitt eget Board of Directors, et par personer man kan stole på og jobbe sammen med mot konkrete mål man ønsker å oppnå.

Det var også min tanke bak å søke til ODA mentorprogrammet. Å treffe en person som kunne ha en så stor rolle i mitt liv som min eksisterende mentor, men som har et annet perspektiv og erfaringer. Like viktig var også et faglig påfyll av kunnskap om mentoring og det med tanke på at jeg ville gjerne selv bli en mentor i fremtiden.

 

Hvor er jeg nå og har det vært verdt det?

Å bli en del av mentoringprogrammet til ODA er en av mine beste erfaringer noensinne! I mitt første møte med Marita viste det seg at vi har utrolig mye til felles, blant annet en stor interesse for innovasjon og startups. I tillegg liker begge to å sette seg hårete mål og jobbe hardt mot de. Veldig bra jobba og tusen takk ODA mentoring team! På veldig kort tid er Marita blitt en person som jeg følger at jeg kan stole 100 prosent på og som jeg fortelle alt. Hun har allerede gitt meg noen råd og tips som jeg har brukt i praksis og med gode resultater 😊

Så langt har vi hatt tre mentoringsmøter. Hvordan ser våre møter ut? Hvert møte starter vi med et par spørsmål vi trekker fra Fuelbox (et slags spill med åpne spørsmål). Disse 20-30 minuttene betyr veldig mye for meg, og ikke bare fordi på denne måten blir jeg bedre kjent med Marita, men også på grunn av at for meg er det en periode hvor jeg reflekterer over ting jeg ikke har tid til i en travel hverdag.

Jeg må også innse at jeg har aldri vært flink til å sett av tid for min egen refleksjon, noe som jeg takket være Fuelbox og Marita skjønte at jeg bør prioritere fremover. Hva er våre planer for den nærmeste fremtid? Snart skal vi sette i gang å trene på å tale foran forsamlinger, noe som jeg gleder meg fryktelig til. Jeg har en del erfaring fra dette området fra før, men ønsker å bli enda flinkere og mer profesjonell i måten jeg presenterer. Etter et par samtaler har jeg oppdaget at Marita, med sin fokus på detaljer og lange erfaring, er en mester jeg kan lære utrolig mye av.

Det er bare starten av denne mentoring-reisen, men jeg føler at programmet har allerede gitt meg utrolig mye. Jeg ser frem til neste samlinger, mentoringsmøter og flere Fuelbox momenter over en god kopp kaffe.»

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 8 000 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no