fbpx

Girl Tech Fest: Større og viktigere enn noen gang

Foto Gorm K. Gaare

For fjerde året på rad ble Girl Tech Fest arrangert 25. september, og hele 1500 jenter møtte opp til det som er blitt årets viktigste skoledag.

Girl Tech Fest ønsker å inspirere jenter i alle aldre til å utforske uante muligheter ved bruk av teknologi. Siden 2015 har ODA, sammen med TENK, IKT Norge, Norway Makers, Deichman og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, vært med på å utvikle og arrangere Girl Tech Fest. Det er en digital skoledag for jenter mellom 10-12 år over hele landet.

– Vi vil øke kvinneandelen innen IT, og vi vet at interessen for teknologi normalt utvikles i ung alder. Derfor er dette et kjempespennende initiativ for å bringe frem interessen hos jentene, sier Head of strategic initiatives i ODA, Mailen Greve.

Hun har vært med fra Girl Tech Fest sin spede begynnelse. Greve er også leder av Equinors digitale akademi, noe som gjør at hun er spesielt opptatt at barn bør mestre teknologi tidlig.

– Med Girl Tech Fest planter vi en ny sannhet hos våre 10-årige deltakere. De lærer å leke med og mestre teknologi. Jeg simpelthen elsker å se magien som gnistrer i øynene på jentene i det de forlater lokalet på slutten av dagen. Da har de forstått at de nettopp har bygget sin aller første robot, levert sin aller første designskisse for å løse et verdensproblem eller kodet sine første linjer og kan lage sitt eget dataspill, sier Greve.

ODAs Mailen Greve gir Oslos ordfører Marianne Borgen en high five på Girl Tech Fest. To ti-årige jenter ga ordføreren opplæring i koding, til Borgens begeistring! Foto: Mailen T. Greve

Teknologi er en kompis

Hun gir veilederne ved Girl Tech Fest æren for at dagen ble en stor suksess, i år igjen.

– Vi har hundrevis av engasjerte veiledere, over 90 bare i Oslo. Det er kvinner som jobber med teknologi, og de er sterke og tydelige rollemodeller som viser og beskriver hvor stort behovet er innen utvikling av nye tjenester, produkter og løsninger i alle bransjer. Og de lærer bort at teknologi er en kompis, sier Greve.

I løpet av skoledagen får jentene anledning til å lære å kode, bygge sin egen robot ved hjelp av elektriske kretser, lære om ny teknologi generelt som AI, RPA og mye mer. I løpet av fire år har over 3000 jenter mellom 10 og 12 år fått anledning til å bli kjent med teknologi og hvilke muligheter de selv har til å påvirke hvordan man lager tjenester og løsninger. I tillegg har de fått snakke med og blitt inspirert av verdens beste rollemodeller, kvinner som jobber med teknologi og design fra ulike bransjer.

– Dersom det fantes en imaginær betongmur mellom skolejentene og ideen av hva man kan gjøre med teknologi, så er den definitivt knust etter at denne dagen er over. Nå mestrer de. Nå er de klare for å fortsette å bygge inn teknisk kompetanse i ryggmargen, supplerer Greve.

Siv Jensen var også tilstede på Girl Tech Fest. Foto Gorm K. Gaare

Viktig for fremtiden

Teknologi vil være den viktigste og mest spennende industrien å jobbe i fremtiden. Teknologi er overalt og er en del av alles hverdag. Det er viktig å ikke bare være konsumenter, men også være skapere av teknologiene som skal definere fremtiden. ODA er derfor opptatt av at jenter må ta del i denne utviklingen, og være med å påvirke og forme fremtiden:

– Vi ønsker at de skal åpne øynene for at fremtidens arbeidsliv krever en teknisk innsikt og forståelse. Gjennom lek og utforskning, gjerne sammen med andre, bygges kompetanse som er helt essensiell fremover, avslutter Greve.

Kvinneandel innen IT fortsatt ikke bra nok

ODA har siden 2016 målt kvinneandelen innen IKT i Norge i samarbeid med Kantar TNS, og selv om det har vært en økning fra 16 til 26 prosent i 2017, er dette langt fra ODAs mål om 40 prosent kvinneandel. Dette gjelder både generelt innen IKT og innen toppledelse.

Kristine Hofer Næss, leder av ODA, sier at hun håper at Girl Tech Fest vil være med på å skape positive endringer.

– Med Girl Tech Fest ønsker vi å bidra til å øke kvinneandelen innen IT og teknologistudier. Ved å fange oppmerksomheten til jenter i ung alder, vil vi klare å skape positive endringer oppover i systemet på lang sikt, sier hun.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no