fbpx

Girl Tech Fest runder fem år: – Viktigere enn noen gang

For femte året på rad ble Girl Tech Fest arrangert 24. september, og 1500 jenter i 3.,4. og 5. klasse fra hele landet fikk en fantastisk introduksjon til hvor gøy det er å jobbe med teknologi.

Foto: Cisco

Girl Tech Fest inspirerer jenter i alle aldre til å utforske uante muligheter ved bruk av teknologi. Siden 2015 har ODA, sammen med TENK, IKT Norge, Deichmanske Hovedbibliotek og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, vært med på å utvikle og arrangere Girl Tech Fest. For de involverte jentene er dette årets beste skoledag!

– I løpet av de siste fem årene har over 5000 skolejenter vært innom Girl Tech Fest. Det er vi stolte av, sier Head of strategic initiatives i ODA, Mailen Greve, og fortsetter:

– For det har gitt resultater. Vi har hatt alt fra statsminister Erna Solberg og daværende kulturminister Trine Skei Grande, til finansminister Siv Jensen på besøk. De har fått lære å kode, og i år fikk også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner prøve seg. Det gjør at vi har satt koding på dagsordenen for det politiske Norge. I den konteksten er det også viktig å trekke frem Lær Kidsa Koding, som gjør en formidabel jobb hver eneste dag, spesielt med å rulle ut kodetimen til alle landets elever.

Foto: Mailen Greve og Jenter Koder

Fortsatt lang vei å gå
Greve har vært med fra Girl Tech Fest sin spede begynnelse. Hun har bygget opp Equinors Digitale Akademi som tilbyr digital læring til ledere og ansatte, noe som gjør at hun er spesielt opptatt av at også barn bør mestre teknologi tidlig. Men hun er tydelig på at selv om vi har kommet langt, så har vi fremdeles en lang vei å gå.

– Vi er veldig fornøyde med at koding nå kommer fast inn i timeplanen hos norske skoler, men det er på overtid. Vi har en lang vei å gå dersom vi skal klare å øke jente- og kvinneandelen innen Tech generelt, og sikre tung nok spisskompetanse inn mot alle industrier. Gitt at AS Norge står midt i en omstilling og rollene i arbeidslivet kommer til å endres dramatisk, er det helt grunnleggende å sikre at vi har riktig kompetanse på plass for våre neste generasjoner. Derfor er også Girl Tech Fest viktigere enn noen gang, sier Greve.

Selv loset Greve veiledere og skolebarna gjennom Oslo-arrangementet tirsdag, og hun forteller om en dag spekket av innhold for de unge deltakerne.

– Det er så morsomt å se når det går opp for dem hva de faktisk kan få til selv! Om det er å kode sin egen skritteller med BBC:microbit, utforske hva kunstig intelligens er og hvordan den lærer, bygge sin første robot med Litlebits eller å jobbe strukturert med å løse verdensproblemer, så er alle delene med på å løfte blikket for hvorfor og hvordan teknologi spiller en avgjørende rolle for fremtidens tjenester og produkter. De lærer også om hvorfor det er viktig at de tar en aktiv del med å definere denne fremtiden selv. ODA er derfor opptatt av å sikre at næringen er sitt ansvar bevisst for å formidle denne kompetansen, sier Greve.

Jenter kan påvirke samfunnet gjennom tech
Tilstede var også et solid knippe av voksne veiledere, kvinner som nettopp jobber med teknologi til daglig. De sikrer en magisk dag for de unge.

– Det er disse rollemodellene som formelig er med på å skape gnistring i de små barneøynene i løpet av dagen, sier Greve.

Solid teknologiforståelse og kreativitet vil være avgjørende i alle industrier i fremtiden. Greve sier hun håper både lærere og foreldre benytter seg av et av de mange verkstedene som både vitensentre og bibliotekene tilbyr, også for å sikre at lærerne innehar god nok digital kompetanse selv.

– Vi må rett og slett bli knallgode som nasjon på å lære barna våre å bruke kreativiteten sin og skape løsninger ved hjelp av teknologi. Det er slik vi vil fange interessen deres, avslutter Greve.

Foto: Mailen Greve og Jenter Koder

 

 

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no