«Kvinner vil ikke jobbe i tech»
Utsagnet resulterte i 17 år med frivillighet som har påvirket en hel bransje.
På en konferanse i USA i 2005 reagerer fem norske kvinner sterkt på utsagnet om at kvinner ikke vil jobbe med teknologi. Kristine Hofer Næss er en av dem. Nå leter hun etter sin arvtager for å lede likestillingsarbeidet som har påvirket en hel bransje.
– Mange gjør basistiltak, men jeg synes det er ekstra bra med dem som tør å eksperimentere litt. Bedrifter som fjerner navn fra CV og søknader, hyrer inn skuespillere for å bli bevisst sin egen ubevisste diskriminering, og toppledere som tør å legge hodet på blokka og sette hårete mål.
Kristine Hofer Næss forteller engasjert om tiltak partnerbedrifter har iverksatt. Hun er med-gründer og avtroppende leder av ODA – en frivillig organisasjon som jobber for mangfold i IT-bransjen.
Siden startskuddet gikk i 2005 har antall medlemmer vokst til over 10 000. Og det slutter ikke her.
– Det er dessverre fortsatt et stort behov for jobben vi gjør, forklarer Hofer Næss.
– Alle leter etter flere tech-folk. Skal vi dekke dette gapet må vi bli flinkere til å hente kvinner fra andre bransjer og ha gode etterutdanninger i samarbeid mellom offentlig og privat sektor som åpner dører, forklarer hun.
«Det er jo her det skjer?»
På konferansen i 2005 undret Hofer Næss og de få kvinnelige kollegene hennes seg over hvorfor de var en minoritet i IT-bransjen.
– «Det er jo her det skjer, men hvor er alle damene?» spurte vi oss. Vi bestemte oss veldig fort for å undersøke saken nærmere, mimrer hun.
Resultatet ble først til en undersøkelse i samarbeid med IKT Norge. Deretter et arrangement som gjestet mange flere enn forventet.
– Mange meldte i fra at de ville bidra. Nettverket ble etablert, med Anne Gretland som inspirerende leder frem til 2017. Først var det nettverkstreff, deretter kom partnerbedriftene, og nye initiativer på løpende bånd, forteller hun.
De siste årene har Inspirasjonsdagen, mentorprogram og kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner i samarbeid med Abelia vært en smakebit av hva de frivillige i ODA skaper.
Vi må tørre å sette agendaen
For hennes arvtager tror Hofer Næss det vil være viktig å fortsette med gode partnerskap så organisasjonen kan fortsette å skalere. I dag teller partnerlisten over 70 bedrifter.
– Også tror jeg vi med fordel kan bli tøffere. Vi har vært gode til å løfte frem rollemodeller og gode eksempler, men jeg synes også vi må være en aktør som tør å utfordre og stille krav, forklarer hun.
I samarbeid med MAK har ODA fått ledere for mer enn 60 bedrifter til å sette mangfold som en strategisk prioritering. Lederløftet skal forplikte, både individuelt og for organisasjonen.
Fra starten var det den kvinnelige HR-lederen som tok kontakt. Nå vil også de mannlige topplederne snakke.
– Vi har en helt annen relevans nå enn før. Mangfold er satt på agendaen. For det andre er det er ikke lenger bare de tradisjonelle IT-bedriftene som er på ballen. Nå er alle bedrifter blitt teknologibedrifter, sier Hofer Næss.
Strategi og oppbrettede ermer
– For oss som jobber i større selskaper har det vært veldig gøy å bygge noe fra bunnen av og kjenne på start-up-mentaliteten. I ODA kan du foreslå og ha lyst til å gjøre noe, og da er det egentlig bare å sette i gang, smiler hun.
Den avtroppende lederen tør ikke å tenke på hvor mange timer hun har viet til organisasjonen, men en ting er hun sikker på: Det har gitt så mye mer enn det har kostet.
– Det har vært utrolig givende å kunne jobbe både med strategi og å brette opp ermene. En må evne både å tenke stort, men samtidig kunne pakke goodiebags til klokken to på natten før Inspirasjonsdagen.
– Er det noe jeg tar med meg videre, så er det helt rått alt man kan få til hvis man brenner for det samme. Her er samhold og ikke albuer. ODA har gitt meg et helt fantastisk nettverk og læring. Både gjennom partnerbedriftene, men ikke minst blant de mer enn 70 fantastiske frivillige som står på, og i særdeleshet styret, og selvfølgelig alle medlemmene våre.
Nå skal hun gi stafettpinnen videre til noen som ønsker å påvirke bransjen og hjelpe til å bygge ODA for fremtiden.
– Det er med teknologi du redder verden, smiler hun.
Er du den nye lederen av ODA? Da vil vi gjerne høre fra deg innen 30. mai!