fbpx

Digital Detox – Bouvet x ODA Sør-Vest

I samarbeid med Gullpartner Bouvet arrangerte ODA Sør-Vest nettverkstreff den 15. juni med temaet: «Digital Detox». 

I dagens hektiske digitale tidsalder er det lett å bli fanget i virvaret av skjermer, varsler og konstant tilkobling. Smarttelefonene våre, nettbrettene og datamaskinene har blitt en forlengelse av oss selv, og vi tar sjelden et øyeblikk til å stoppe opp og reflektere over innvirkningen de har på livene våre. Det er her begrepet «digital detox» kommer inn. Og det akkurat det som var tema for dette nettverkstreffet. Sammen med 70 medlemmer av ODA-Nettverk fikk de virkelig satt fokus på det digitale dopet og hvordan det påvirker oss i hverdagen.

Du plukker opp mobilen din 150 ganger i løpet av en dag

Og at når du som gammel ser tilbake på livet ditt, vil du ha brukt over 11 år på mobilen din? Sannheten er at vi har blitt avhengige av smarttelefonene våre. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle snakket om «Det digitale dopet».

Det er utrolig viktig å være bevisst på hvordan teknologien kan ta over livene våre og hindre oss i å koble på det som virkelig betyr noe. Visste du at gjennomsnittspersonen bruker over 4 timer hver dag på smarttelefonen sin? Det tilsvarer 60 hele dager hvert år.

Digital detox innebærer å bevisst ta en pause fra dine digitale enheter og online-aktiviteter eller enklere – ta en pause fra overdreven bruk av teknologi. Det handler om å sette av bestemte perioder for å koble fra, slik at du kan lade opp mentalt og fysisk.

Studier har vist at overdreven skjermbruk kan påvirke søvnkvaliteten vår og føre til kortere og mindre hvilefulle netter. Å ta en pause fra digitale enheter er knyttet til økt kreativitet, bedre konsentrasjon og forbedrede problemløsningsevner.

Tips for en vellykket digital detox:

  • Start i det små: Begynn med korte perioder der du kobler deg fra. Det kan være noen få timer, en kveld eller til og med en hel dag.
  • Etabler skjermfrie soner: Bestem spesifikke områder i hjemmet ditt der digitale enheter er forbudt, som soverommet eller spisebordet.
  • Utforsk alternative aktiviteter som gir deg glede og tilfredshet. Prøv yoga, maling, hagearbeid eller frivillig arbeid. Gjenoppdag hobbyer, les en fysisk bok, gå en tur i naturen eller engasjer deg i kreative prosjekter. Mulighetene er uendelige!

Digitalt utenforskap og den magiske kraften av å jobbe tverrfaglig med designmetodikk

For å redusere digital utenforskap er det viktig å jobbe for økt tilgang til digitale ressurser og det er akkurat dette Eirill Wiik som er tjenestedesigner hos Bouvet delte om under arrangementet.

Digital utenforskap refererer til ulik tilgang og kompetanse når det gjelder bruk av digitale teknologier og internett. En person kan være i en digital utenforskap av ulike grunner. Her er noen vanlige eksempler:

  • Manglende tilgang til internett: En person kan bo i et område med dårlig internettdekning eller ha begrenset tilgang til bredbåndstilkobling. Dette kan være på grunn av geografiske begrensninger, høye kostnader eller infrastrukturelle utfordringer.
  • Mangel på digitale enheter: En person kan ikke ha tilgang til datamaskiner, smarttelefoner eller andre digitale enheter som er nødvendige for å delta i digitale aktiviteter.
  • Økonomiske begrensninger: Kostnaden ved å skaffe seg digitale enheter kan være for høy for enkeltpersoner eller husholdninger med lav inntekt.
  • Lav digital kompetanse: En person kan ha begrenset kunnskap og ferdigheter i bruk av digitale verktøy og tjenester. Dette kan gjøre det vanskelig å dra nytte av digitale ressurser og delta i digitale aktiviteter.
  • Språklige eller kulturelle barrierer: Språklige eller kulturelle forskjeller kan skape hindringer for en persons deltakelse i den digitale verden. Manglende forståelse av språket som brukes på digitale plattformer eller manglende kjennskap til digitale normer og praksis kan bidra til en opplevelse av utenforskap.

I en digital verden vi lever i det er enkelt å glemme at alle har forskjellige digitale ferdigheter. Heldigvis, jobber Eirill og Bouvet med tverrfaglig med designmetodikk som vil tilgjengeliggjøre teknologi for alle. Ved å redusere digital utenforskap kan vi bygge et mer inkluderende og rettferdig samfunn der alle har mulighet til å dra nytte av fordelene ved digital teknologi.

Bruk av teknologien til å bygge broer og skape et mer inkluderende samfunn

«DET ER JUNI 2018. SOLEN SKINNER, FJORDENE GLITRER. UTSIKTEN FRA PREIKESTOLEN ER SPEKTAKULÆR. BJARTE ER SYNSHEMMET OG SER BARE 10 PROSENT AV DEN VAKRE NATUREN SOM OMRINGER HAM – MEN HAN FØLER 100 PROSENT AV DEN»

Slik starter Marianne Hebnes fra Olavstoppen sin rørende historie om hvordan empati førte til viktig verdiskapning for funksjonsnedsatte. Dette starter med at Marianne ville gjøre noe for å hjelpe vennen sin Bjarte som drømte om å komme seg opp til Prekestolen.

For å kunne ledsage sin venn, brukte Marianne en stor krok i stål surret inn i et håndkle. Tanken slo henne: Finnes ingen egne hjelpemiddel for dette? Hun kontaktet flere svaksynte og gjorde grundig research på markedet. De mest kjente løsninger for ledsaging per i dag er: pinne, tau, holde hender eller andre hjemmelagde innretninger. Disse løsningene gir ikke brukeren den stabiliteten han trenger for å føle seg trygg og Marianne innså at verden trengte et egnet verktøy til ledsaging av svaksynte. Slik ble starten av U-GO.

Gjennom U-GO fikk Bjarte oppfylt drømmen om å klatre på det velkjente fjellplatået som ligger 604 meter over havet. Ved hjelp av den første prototypen av U-GO navigerte Bjarte seg på utfordrende stier og bratte områder – mens han var trygt knyttet til Marianne som hans ledsager.

Takk til alle de fantastiske foredragsholderne som delte sin kunnskap og erfaring med deltakere og til Bouvet for en fantastisk vertskap. Og en stor takk Victoria Erga bak LITT Yoga som lærte alle litt yoga og kjenne litt på kroppen og strekke den litt. Dette gjorde virkelig en forskjell og bidro til at denne kvelden ble så minneverdig.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no