fbpx

Nettverkstreff med Gullpartner Entur  

Tirsdag 26. april inviterte Entur til nettverkstreff i deres lokaler, med mulighet til å følge med digitalt. Entur hadde lyst til å fortelle om hvordan de bruker data smart for at det skal bli enklere å velge å reise kollektivt, som også er bærekraftig og miljøvennlig.  

TEMA: Hvordan kan smart bruk av data gjøre det enklere å reise bærekraftig og miljøvennlig? Foto: Entur

Alle kollektivreiser i en app 

Entur er et selskap som gjør det enklere å velge kollektivt fordi vi har gjort det mulig å planlegge alle kollektivreiser i hele landet i en veldig kul app, innledet administrerende direktør, Christel Borge 

I Entur-appen er det også mulig å kjøpe alle togbilletter, og stadig flere andre kollektivbilletter, fordi Entur har utviklet en felles plattform slik at systemene for å selge billetter samhandler på tvers av hverandre.  

I tillegg gjør vi Entur en stor jobb med å samle inn og foredle data som andre kan  bruke til å utvikle egne tjenester, forklarer Borge. 

Foto: Entur

Datadeling er til det beste for de fleste 

Vi samler inn transportdata fra rundt 60 kollektivselskap. Til sammen er det cirka 60 000 stoppesteder og 4000 rutetabeller, fortalte Hanne Nettum Breivik, direktør for marked og mobilitet. 

– Vi jobber med å samle inn så mye data at vi kan gi reisende bedre informasjon om sanntid og framtid. For eksempel er det nyttig å vite om toget er forsinket før du kommer på perrongen. På den måten unngår vi opphopning av mennesker på stasjonen og reisende får mulighet til å ta et bedre valg for å rekke jobben eller barnehagen, sa Håkon Onsager, leder for Data og innsikt i Entur. 

Han sier mye datadeling gir mange muligheter, for eksempel om hvor mye miljøavtrykk det er på de ulike reisealternativene, og prediksjon slik at kollektivselskapene kan planlegge i tråd med hvor mange passasjerer det vil bli på ulike reiser.   

Entur deler metadata via ulike datakataloger, og gjør data tilgjengelig via åpne API’er og tjenester som Reisesøkmotoren. 

Foto: Entur

Entur er i skyen 

Bakteppet for Enturs opprinnelse for drøye 5 år siden, var å modernisere og oppgradere systemene NSB/Vy hadde for å selge billetter.  Nå har VY og de andre togselskapene et felles system som gjør at de kan selge togbilletter i sine salgskanaler, og i Enturs app. Dette systemet, eller denne plattformen, er det også stadig flere andre kollektivselskap som benytter, forklarte Tor Magnus Castberg, TeamLead Plattform i Entur.  

Han fortalte videre om hvordan Entur har flyttet alt i skyen slik at de ikke drifter en infrastrukturplattform 

Entur-appen gjør Norge grønnere 

– Entur-appen gjør Norge grønnere fordi vi gjør det enklere å planlegge kollektivreisen. Målet er å gjøre det enkelt å søke opp og å kjøpe kollektivreiser til et eller flere kollektivselskap – uansett hvor du er i Norge eller hvor du skal, forteller Mari Flaaten, produkteier for Team Selvbetjent.  

I dag er det mulig å søke opp alle reiser, og å kjøpe billetter til alle tog og til reiser med Brakar, Innlandstrafikk, Ruter, Skyss, Kolumbus, Vestfold- og Telemark fylkeskommune, og Østfoldtrafikk. 

Hun forteller at hennes team, som utvikler Entur-appen og Entur.no, syr sammen leveransene fra de andre teamene.  

Vi benytter våre egne API’er til å sy alt sammen til enkle kundeopplevelser. Dette er veldig moro, og vi har alltid de reisende i fokus når vi utvikler nye tjenester, Vi  lytter til brukerne gjennom tilbakemeldinger vi får direkte og brukertester for å se om det vi lager funker som det er tenkt – noe vi gjør så ofte som mulig, understreker hun.  

Hun sier de driver produktutvikling etter disse reglene: 

  • Alltid det viktigste først. 
  • Alle skal om bord – produktene vi lager skal være tilgjengelig for alle 
  • Korteste vei til mål – veien til produktets kjerneverdi skal være så kort som mulig 
  • Produktet skal gi deg det du trenger – når du trenger det 
  • Det skal ikke være mulig å gå seg vill 
Foto: Entur

Staten er ganske kult 

Direktør for digitale tjenester, Kristian Gravdal, oppsummerte ganske greit ved å si at det skjer mye bra innovasjon i statlige selskaper.  

Takk til vår Gullpartner Entur for et flott arrangement! Spennende å høre om hvordan de jobber med data for å gjøre det enklere å velge kollektivt når man skal reise.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 8 000 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no