fbpx

Gratis business school? Ja, takk!

Ekaterina Yurchenko, tidligere mentee i ODA Mentor.

Som mentee i ODA Mentor har Ekaterina Yurchenko lært seg å lede med kjærlighet, puste med magen, og fått en «topplederverdig utdannelse i praksis».

For Ekaterina Yurchenko var det et ønske om å være en leder som motiverer og inspirerer, samtidig som hun lever et balansert liv. Det var hovedmotivasjonen da hun søkte seg til mentorprogrammet i ODA i fjor. Ledererfaring hadde hun fra diverse lederstillinger i privat næringsliv i Moskva, men hun merket fort at det å være leder i Oslo, stilte andre krav enn hun var vant med.

– I Norge er det en flatere struktur, og kulturen i arbeidslivet er mer inkluderende. Personalledelse var nytt for meg. Det å lede og inneha personalansvar, og å motivere sine ansatte, er to ulike ting og krever ulik kompetanse. Jeg syns kombinasjonen er interessant og jeg har lært utrolig mye i løpet av mentorperioden, sier Ekaterina.

«En veldig bra match»

I ODA Mentor kobles mentor og mentee sammen på tvers av virksomheter og bransjer for å bygge kompetanse – til gjensidig motivasjon og inspirasjon. Mentorprogrammet skal fremme personlig og faglig utvikling gjennom utveksling av kompetanse, ekspertise, verdier, perspektiver og holdninger.

– Vi er en veldig bra match. Vi er like, men også ulike. Mentoren min har lært meg å lede med kjærlighet og vist meg hvordan jeg kan ha en kul lederstil, og samtidig finne balanse mellom jobb og privat. Det går an å kombinere ambisjoner med familieliv uten å bli utbrent, det vet jeg nå, sier Ekaterina om samarbeidet med sin mentor gjennom det siste året.

Ekaterina og mentoren møttes to ganger i måneden, og programmet la også opp til praktisk orienterte workshops, gruppediskusjoner og foredrag fra næringslivsledere i egne samlinger gjennom året.

– Programmet var utrolig bra. Mentorene motiverte oss til å ta ordet, og vi fremførte ofte oppgaver i små og store grupper for å både øve på å få og gi tilbakemeldinger. Vi lærte mye om nødvendigheten av å gi tilbakemeldinger som støtter og løfter, og fikk mange ulike verktøy og mestringsstrategier.

Tilbakemeldinger er noe Ekaterina allerede har etablert som en fast rutine i teamet hvor hun jobber.

– Jeg tror at tilbakemeldinger betyr mye for teamfølelsen og hver enkelt, men det må være positive tilbakemeldinger, hvis ikke åpner du opp for at folk ikke hører på deg eller lukker øynene og går i selvforsvar. Gir man positive, konstruktive tilbakemeldinger, skaper det bedre relasjoner. Folk får også mer eierskap i det de gjør.

«Jeg anbefaler ODA Mentor til alle jeg møter»

– Man kan få så mye ut av mentorprogrammet. Man bygger karriere og utvider nettverket sitt. Det er gull verdt for meg som ikke hadde det største nettverket i Norge fra før.

Det mangler ikke på lovord når Ekaterina forteller om samarbeidet med mentoren som har veiledet og rådet henne det siste året.

– Jeg er så heldig og har hatt en mentor som veiledet meg. Å være mentee har gitt meg så mye. Jeg har fått større selvtillit og føler meg tryggere og mer uredd – både emosjonelt og ved hjelp av konkrete verktøy som vi har gått igjennom i løpet av programmet. Det har vært som å ta en Executive MBA. Det har vært en topplederverdig utdannelse i praksis, i vår egne eksklusive business school.

Tar med seg erfaringene inn i hverdagen

Til daglig jobber Ekaterina som Investor Relations Manager i Startup Norway, med ambisjoner om å få Norge inn på topp 10-listen over land som tilrettelegger for oppstartsvirsomheter og investorer. Hun trekker frem at Norge har fått flere Unicorns (gründerbedrifter verdsatt for mer enn 1 milliard kroner), og at norske gründere «tenker større» tidligere i prosessen enn de gjorde tidligere.

– Tidligere tenkte man veldig lokalt i Norge, og skulle teste betaversjoner lokalt før man skalerte opp og ekspanderte internasjonalt. Nå starter folk opp i USA. Teamsammensetningen er også bedre enn før, og flere tenker mangfold og bredere kompetanse fra start.

Startup-bransjen er fortsatt mannsdominert, og Ekaterina ønsker å se flere kvinner ta fatt på gründertilværelsen.

– Vi har behov for å øke mangfoldet og må jobbe for å få flere kvinner inn i startup- og investorverdenen. Vi trenger kvinner på begge sider, både som investorer og i gründere.

Om ODA Mentor

Mentorprogrammet skal fremme personlig og faglig utvikling gjennom utveksling av kompetanse, ekspertise, verdier, perspektiver og holdninger. Mentor og mentee kobles sammen på tvers av virksomheter og bransjer for å bygge kompetanse – til gjensidig motivasjon og inspirasjon.

Deltakere i mentorprogrammet forplikter seg til 1-2 møter per måned over en periode på et år.

Mentorprogrammet skal:

  • bidra til at kvinner i IT-bransjen utvikles både karrieremessig og personlig.
  • skape rammer for et gjensidig forpliktende samarbeid mellom mentee og mentor.
  • medvirke til faglig og personlig utvikling for mentee og mentor.

Programmet tar opp kandidater i Oslo og Stavanger.
Les mer og søk her >

ODA Mentor er gratis og for medlemmer av ODA-Nettverk. Ønsker du å bli medlem?
Meld deg inn i ODA her >

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no