fbpx

Møt ODA-Nettverk sin nye leder

Vi sier jo gjerne at kvinner må tørre å rekke opp hånda. Nå var det min tur, smiler Kine Dahl. 

ODA-Nettverk har fått sin nye leder Kine Dahl (t.v.) på plass som etterfølger etter Kristine H. Næss (t.h.).

Den nye lederen for ODA-Nettverk beskriver seg selv som ekstremt utviklingsdrevet, og ser mange muligheter for økt inkludering og mangfold i tech.

Hun har sagt til dem rundt seg at de må ta sjansen. Strekke hånden i været. Nå måtte hun selv være den rollemodellen hun oppfordrer andre til å være.

– Oi, skal jeg gjøre det her? Jeg måtte bare hoppe i det, forteller Kine Dahl.

Slik forklarer hun hvordan hun stilte seg til å ta på seg lederrollen for hele ODA-Nettverk. Dahl brukte noen måneder på å fatte det endelige valget, før hun hoppet i det.

– Å jobbe med ODA gir meg utrolig mye energi. Jeg møter så mange dyktige og fine folk, både blant de frivillige, medlemmene og samarbeidspartnerne. Det er helt unikt, forklarer Dahl.

ODA-Nettverk jobber for økt mangfold innen teknologibransjen. Organisasjonen rommer over 70 frivillige over hele Norge, mer enn 70 partnerbedrifter og omlag 7000 medlemmer.

Jeg måtte ta en runde med både familien og arbeidsgiveren min. Det kom tommel opp fra alle kanter. De mente dette var en mulighet jeg ikke kunne la gå, smiler den nyvalgte lederen.

Foruten å være engasjert i både jobb og som frivillig er Kine tobarnsmor med hund og mann, som setter pris på å tilbringe fritid utendørs.

Teknologi, mennesker og utvikling

At ODA-Nettverk har sikret seg en kompetent leder er det liten tvil om. Dahl har lang og bred yrkeserfaring innen teknologi.

Hun har jobbet som konsulent hos Visma, med organisasjonsutvikling hos Politiets IKT-tjenester, med kompetanse, endringsledelse og strategi hos Sykehuspartner, og med transformasjon og IT ledelse i DNB. I dag er hun nordisk leder for organisasjonsutvikling og læring hos Elkjøp.

Felles for rollene jeg har hatt, er en interesse for å jobbe i krysningen mellom teknologi, mennesker og utvikling. Jeg synes det er enormt spennende hvordan teknologien påvirker samfunnsutviklingen, forteller hun engasjert.

Foruten jobb og det nye ledervervet, er Dahl tobarnsmor med hund og mann, som setter pris på å tilbringe fritid utendørs. Nye randonee-ski var på plass i fjor høst.

Det var i DNB i 2018 jeg først ble tipset om ODA. Med en gang jeg kom i kontakt med organisasjonen, kjente jeg at her var det en “good vibe”, en fantastisk energi, og ikke minst et viktig formål, forteller hun.

Det tok ikke lang tid før Dahl selv ble frivillig. Først i ODA sitt Partnerteam, deretter som leder for ODA Advisory Board.

Kine gikk inn i styret i 2019 og har hittil bidratt sterkt inn i partnerarbeid, etablering av ODA Advisory Board (bildet over) og CEO Commitment.

Bygge videre på engasjementet

Dahl tar over ledervervet fra Kristine Hofer Næss. Førstnevnte har ikke vanskelig for å rose sin forgjenger, og arbeidet som er gjort.

Jeg er utrolig ydmyk ovenfor den solide merkevaren ODA er, og ønsker å bygge videre på det fantastiske fundamentet og engasjementet som finnes blant de frivillige, medlemmene og partnerne, forteller den nyvalgte lederen.

Avtroppende leder Hofer Næss er ikke mindre begeistret over sin etterfølger.

Med Kine får ODA en drivende dyktig, engasjerende, varm og klok organisasjonsbygger og strateg, som sammen med partnerne og de frivillige kommer til å ta ODA til et helt nytt nivå, forteller hun.

Det er mange eksempler å ta av hvor engasjementet utspiller seg.

Vi skal fortsette å bidra til at enda flere jenter blir inspirert til å velge teknologistudier, til å se mulighetene med teknologi, og møte rollemodeller i bransjen. Girl Tech Fest er et eksempel på en herlig arena hvor jenter får leke og oppleve mestring med teknologi, forteller Dahl.

ODA driver frem mange initiativer, og for flere enn kun de yngste.

Kåringen av Norges 50 fremste kvinner i tech som ODA gjør årlig i samarbeid med Abelia hyller et mangfold av kvinnelige rollemodeller, forteller Dahl.

Ønsker større bredde

Teknologi er ryggraden i alt vi driver med. Det er en driver for utvikling. De som utvikler og eier teknologien er også de som i stor grad kan påvirke fremtiden. Derfor må vi fortsette å drive denne endringen i retning av aktiv inkludering og større mangfold på alle nivåer, forteller den nye lederen engasjert.

Dahl ønsker at ODA-Nettverk skal treffe bredt. Gjerne enda bredere enn i dag.

Jeg ønsker at ODA skal være en arena som inkluderer stadig flere. Vi har fått noen tilbakemeldinger om at ODA oppfattes som et nettverk for utviklere. ODA er for alle som jobber med teknologi, uavhengig av kjønn, alder og bakgrunn. Og nesten alle jobber i dag med teknologi i en eller annen form. Jeg håper vi kan øke bredden i hvem vi treffer, både nasjonalt og internasjonalt, forteller Dahl.

Det er med andre ord ikke mangel på ambisjoner hos den nye lederen.

Vi har virkelig sett store endringer og tatt steg i riktig retning sammen med våre partnere gjennom de siste årene, men jeg ser samtidig et stort potensiale for både få større mangfold blant utviklere, bedre kjønnsbalanse og etnisk mangfold i toppledelse og skape større interesse for teknologi generelt, smiler Dahl.

ODA jobber for økt mangfold i teknologibransjen og Kine ønsker å jobbe for å øke bredden i hvem ODA sitt arbeid treffer, både nasjonalt og internasjonalt. Her fra nettverkstreff i 2019.

Slik lykkes man med mangfoldsarbeidet

Kine deler løsningen i to når hun blir spurt om hva som skal til for å lykkes med mangfoldsarbeidet.

For det første må man jobbe målrettet og strukturert. Å øke mangfoldet må settes på agendaen fra toppen, med tydelig eierskap, mål og en plan. Eierskap hos toppledelsen er essensielt, og ledere må også bli målt på det, mener Dahl.

Det andre handler om kultur. Å jobbe tverrfaglig er ikke noe nytt, men jeg mener vi trenger å jobbe med ubevisst forskjellsbehandling, inkluderende ledelse, og åpenhet. Jeg har tro på enda større bevissthet rundt ledernes rolle som sponsorer for individer eller minoriteter som skal vokse i virksomheten. På den måten kan vi få frem alle stemmene, og skape kulturer hvor folk kan være seg selv – på sitt aller beste. Normen må bli å ha trygge omgivelser hvor vi alltid får frem ulike perspektiver og tar de gode beslutningene, forklarer hun.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no