fbpx

Her er det kvinner som investerer mest

Foto: Twoday

Da IT-konsulentselskapet twoday skulle finne nye eiere, var ett av kravene at alle ansatte skulle få muligheten til å investere og bli medeier i det nye selskapet. I motsetning til hva som er normalen for investeringer, er det spesielt mange kvinner som har valgt å investere i twoday.

Da CVC Capital Partners kjøpte twoday i 2022, etablerte de samtidig et program for medeierskap. Alle ansatte fikk investere på lik linje med de nye eierne, og fikk således muligheten til å ta del i reisen til det nyetablerte selskapet. Dette ble godt mottatt av de ansatte i twoday, som igjen førte til at hele 900 ansatte i dag er medeiere i egen arbeidsplass.

Ekstra interessant er det å se at en større andel av de kvinnelige kollegaene i twoday har investert i selskapet, og i det norske datterselskapet twoday Analytics har nesten åtte av ti kvinner investert.

Administrerende direktør i twoday Norway, Kristin Nyberg. Foto: Karl Henrik Børseth

– Jeg gikk gjennom kvinneandelen, og det er jevnt over en høyere andel av kvinner enn menn som har investert. Man leser ofte at kvinner ligger bakpå med aksjeinvesteringer, og det er derfor gøy om vi kan være en motvekt, sier administrerende direktør i twoday Norway, Kristin Nyberg

Tradisjonelt ser vi at flere menn enn kvinner velger å investere i aksjer og fond. Når vi ser på forholdstallet mellom kvinner og menn som investerer på Oslo Børs, ser vi at menn utgjør hele 70% av aksjonærene og eier 80% av aksjeverdiene. Likevel har det aldri før vært så mange kvinner som eier aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs.

– I twoday er vi stolte av å kunne være med på å tette noe av dette gapet, sier Nyberg.

– Tryggere med et selskap jeg kjenner

Ifølge SSB velger kvinner tryggere investeringsvalg, slik som å ha pengene på en sparekonto, fremfor å investere i aksjer. Kvinner tenker gjerne mer helhetlig og langsiktig på sine investeringer, og ser på dem som verdier som skapes over tid. Kristine Mathisen, analytics-konsulent i twoday, er en av kvinnene som valgte å investere i selskapet. Hun
mener det føles tryggere å investere i et selskap hun kjenner godt.

– Om man skal kjøpe aksjer, bør man jo vite hvordan bedriften gjør det. Jeg føler jeg får mer informasjon her, uten å bruke mye tid på å sette meg inn i mye nytt, sier hun.

Kristine tror også medeierskapet i selskapet påvirker eget jobbengasjement.

– Det er gøy å investere i noe man har tro på, og jeg har tro på selskapet jeg jobber i, avslutter Kristine.

Kristine Mathisen. Foto: Gabrielle Graatrud

Lar ansatte ta del i avkastningen

Å kunne ta eierskap i egen arbeidsplass skaper både samhold og stolthet hos de ansatte. Ved å gi de muligheten til å ta eierskap i arbeidsplassen får de ta en del av avkastningen gjennom arbeidet de bidrar med.

– I twoday mener vi det er viktig å legge til rette for dette – ikke bare for ledelsen eller kun
utvalgte kollegaer, men for alle de som tror på og har lyst til å være med å bygge selskapet
videre. For oss var det et helt bevisst valg å gi alle ansatte muligheten til å ta del i den
potensielle verdiøkningen i twoday,
forteller Nyberg.

– Jeg håper flere store konsulentselskap vil gjøre som oss.

Nysgjerrig på flere fordeler med å jobbe i twoday? Les mer om hvordan det er å jobbe i twoday her.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 9500 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no