fbpx

Årskavalkade 2019

Det går mot jul og et nytt år. 2019 har vært et fantastisk mangfoldsår for ODA, og vi ønsker å takke alle våre partnere og medlemmer for inspirerende nettverstreff, initiativer og engasjement! Vi har mye å være stolte av, og det er dere, medlemmene og partnerne våre, som gjør dette mulig, sammen med våre 70 frivillige.

Nylig ble «Global Gender Gap Report 2020» publisert, og kort oppsummert står det bra til med likestillingen i Norge (og Norden) sammenlignet med øvrige land i verden. Vi troner på en samlet 2. plass, med bare Island foran oss. Imidlertid peker rapporten på områder hvor det er rom for forbedring: Kvinner er fortsatt betydelig mindre sannsynlig å ha lederstillinger enn menn (35,6% / 64,4%) og det er fortsatt henholdsvis 26% og 21% av lønns-og inntektsgapet som skal fylles. Det er også store gap mellom de bransjene, og IT-bransjen er fremdeles en av de med størst skjevhet.

ODA gjennomfører en årlig undersøkelse i samarbeid med Kantar for å kartlegge andelen kvinner og utvikling av denne i norsk IT-bransje. Undersøkelsen fra 2018 viste at andelen kvinner som jobber i og med IT fortsatte å øke, til henholdsvis 28% og 33% og til 22% for kvinner toppledelse. Det betyr at det går fremover og at tiltak og engasjement for å nå en tydelig målsetning hjelper. Vi i ODA er dedikert for å fortsette vårt arbeid for å aksellerere utvikingen og for å, sammen med dere, skape den endringen vi ønsker å se i Norge og i verden.

Vi tar et tilbakeblikk på noen av høydepunktene for i år, og gleder oss til et spennende 2020!

Topp50

For tredje året på rad kåret Abelia og ODA Nettverk norsk næringslivs 50 fremste tech-kvinner

Mars kunne by på kvinnedagen og kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner i samarbeid med Abelia. Den nye listen ble presentert på Næringslivets Hus på kvinnedagen 8. mars, med statsminister Erna Solberg tilstede som en av gratulantene .

Formålet med kåringen er å løfte frem talenter og gode rollemodeller, og bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi som karrierevei.

Se alle jurymedlemmene og hele listen for Norges 50 fremste tech-kvinner 2019 her.

Inspirasjonsdagen

Inspirasjonsdagen 2019 på Oslo Konserthus

Årets største ODA-arrangement gikk av stabelen 10. mai. Temaet for årets Inspirasjonsdag var «What If?» og med foredragsholdere som Kimberly Lein-Mathisen (Microsoft), Morten T. Hansen (professor og forfatter), Karoline Nystrøm (Schneider Electric), Nikolai Astrup (Digitaliseringsminister) og Karina Hollekim (tidligere basehopper og mentaltrener) ble vi inspirerte til å stille de store spørsmålene. På Oslo Konserthus var 1500 ODA-medlemmer samlet, og med livestreaming ble det en dag fullpakket med inspirasjon i mange ulike byer i Norge! Nytt i år var ODA Rådet, og med Yngvar Jørg Ugland (New Tech Lab DNB), Jens Middborg (Capgemini Norge), Louise Fuchs (Kolonial.no) og tidligere ekstremsportuøver, Karina Hollekim, kunne Siri Kristiansen lede oss mot svaret på store spørsmålet #whatif.

Under ODA Awards ble det delt ut gjeve priser. ODA Award Woman ble delt ut for 11. året på rad, mens ODA Award Organization ble delt ut for syvende gang. I 2018 ble ODA Award Man delt ut for første gang, og den ble delt ut for andre gang i år. Line Moseng (NAV) er årets ODA Award Woman, Henrik Høst (Atea) er årets ODA Award Man, og DNB er årets ODA Award Organization. Les mer om kåringen her.

Partnere

Det er ute hos partnerne våre den viktigste hverdagsinnsatsen for mangfold skjer, og 2019 er intet unntak. ODA har kunnet ønske mange nye partnere velkommen, som Deloitte, Equinor, SYSCO, Finn.no, Schneider Electric, Lenovo, Devoteam, Netcompany, Xledger, SOCO, Capra Consulting og Dignio. Vi er svært glade for samarbeidet og støtten.

Vi har nå over 50 partnere, og vi merker stadig økt interesse i å bli partner av ODA.

ODA Partner Roundtable: Diversity Acceleration hos Platinumpartner DNB

Ikke bare ønsker partnerne våre å øke mangfoldet i egen organisasjon, men også i bransjen og på tvers av virksomheter. I august ble våre strategiske Platinum- og Gullpartnere utfordret på hva vi kan få til sammen på tidenes første ODA Executive Partner Roundtable.

DNB, som årets vinner av ODA Award Organization, var vertskap og delte også sine erfaringer og tips innen arbeidet med mangfold og likestilling. Det er utrolig mye engasjement der ute, og det er gøy å se viljen til samarbeid på tvers av bransjer som vanligvis ikke jobber sammen. At det finnes ønsker om samarbeid mellom bedrifter som til daglig konkurrerer om de samme kundene, og ikke minst teknologihodene, for å styrke mangfold, er enormt bra og viktig. Slik blir samfunnet vårt rikere på innovasjon og kunnskap. Vi fikk mange positive tilbakemeldinger etter arrangementet og vil videreføre initiativet i 2020.

ODA Partner Roundtable: Diversity Acceleration hos Platinumpartner DNB

Vi er svært glade for å kunne legge til rette for slik erfaringsdeling, og inspirerte over alt som ble delt . Slik blir samfunnet vårt rikere på innovasjon og kunnskap.

2019 har vist en sterk stigende trend for større mangfold blant partnere og medlemmer av ODA. I dag har vi partnere og medlemmer fra bank og advokatbransjen, til energi og elektrobransjen, og både privat og offentlig sektor er godt representert. Vi er svært stolte av våre partnere som har bidratt til å løfte mangfold, likestilling og kjønnsfordeling i ubalanserte bransjer gjennom hele året, og glade over å kunne bidra inn i andre nettverk som jobber for mangfold, som Electra i elektrobransjen, Ingeborg-Nettverket i rørbransjen og i bygg- og anleggsbransjen.

ODA Mentorinitiativ

Et ODA mentorår strekker seg fra august til mai, og den 27. august sparket vi i gang året hos Cognite. Årets kull er det største vi har hatt noensinne – hele 25 mentees møtte sin mentor for første gang på kick-off! Relasjonene har blitt satt sammen på bakgrunn av mentorenes profil og mentees ønsker. Det var altså ikke helt «tinder», men likefullt matchmaking «i blinde» så det var noen ganske spente deltakere som møtte opp. I tillegg til deltakerne i Mentorprogrammet var også deltakerne i Executive Shadowing med, som er et eget program eksklusivt for våre Platinumpartnere.

ODA Mentor- og Executive Shadowing program Kick-Off hos Cognite

For å legge grunnlaget for et godt samarbeid og at deltakerne skal få mest mulig ut av sin deltakelse i et av våre programmer, la vi rammene for året med foredrag om viktigheten av den gode samtalen (FuelBox), samt verktøy for å drive selvledelse i året som kommer.

Kick-off markerte bare starten. I løpet av mentoråret skal deltakerne ha seks fellessamlinger hvor viktige temaer og teknikker blir presentert. Fra hvordan du kan bli bedre på å takle uforutsette hendelser og stå opp for deg selv, til hvordan du kan gjenkjenne og håndtere hersketeknikker, for å neve noe. Executive Shadowing-gjengen har i tillegg hatt fokus på bygge eget lederskap gjennom egne samlinger. Til neste år skal deltakerne ha to samlinger med tema Executive Presence, workshop i hvordan kommunisere tydelig gjennom kroppsspråk og ord, samt dele erfaringer. Noe vi gleder oss til!

I 2019 startet også ODA pilot i Reverse Mentoring. Reverse Mentoring har vært populært i USA en stund. Målet er at vi kan utfordre hverandre til å tenke annerledes og ha en ung sparringspartner. Det handler om at den unge er mentor for den erfarne. Det er utrolig givene reise for begge siderparter. Etter en suksessfull start i år planlegger vi for offisiell oppstart høsten 2020.

Mentorinitiativene er godt i gang med engasjerte deltakere som allerede er halvveis i programmet. De har lagt bak seg mange spennende tema, men og har fremdeles mye å se frem til i 2020. På den siste samlingen skal deltakerne få inspirasjon til hvordan de kan fortsette å være modige etter at programmet er ferdig, og vi avslutter det hele med en avslutningsseremoni.

Ønsker du å bli med på kunnskapsutveksling mellom generasjoner i 2020, delta i Reverse Mentoring eller som mentor eller mentee i Mentorprogrammet 2020? Vi åpner søknadsprosessen for programmene 2020/2021 utpå våren!

Etablering av ODA-Nettverk Innlandet

I 2019 ble ODA Nettverk Innlandet etablert, og styret består i dag av syv driftige damer med variasjon i kompetanse, erfaring og lokasjon. Her har vi et tett samarbeid med næringslivet i regionen, ODA sine partnere i Innlandet, og studenter på blant annet NTNU Gjøvik.

Vi har blitt tatt imot med åpne armer her på Innlandet, og har raskt etablert en god medlemsmasse. Vår førsteprioritet vil være å tilrettelegge for nettverksbygging gjennom faglige og sosiale arrangement. Vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven #LeadTheChange!

Det betydelige arbeidet ODA gjør gjennom ulike initiativ er viktig i både by og bygd, men kanskje enda mer fremtredende i distriktene hvor nettverket og organisasjoner er mindre og færre. Samfunnsoppgaven vi gjør ved å være synlige damer i Tech i by og bygd, er et viktig steg for Nordens største Nettverk for Tech-kvinner.

ODA Innlandet ledes av Guro Storlien Evensen og med seg har hun, Synnøve Arntzen, Monica Strand, Hilde Nordgaard, Eli Arnkværn Bryhni, Merete Ravnberg, og Tonje Vik Jevard

Et tredvetalls kvinner møttes hos partner Norsk Tipping på Hamar for å delta på ODA Innlandet sitt aller første nettverkstreff i september. Ettermiddagen startet med en presentasjon av ODA og styret, før vi fikk høre Åsne Havnelid snakke om hvor langt Norsk Tipping har kommet på teknologisiden. Hun ga oss deretter innblikk i hvordan Norsk Tipping jobber for at organisasjonen skal være preget av mangfold og like muligheter, og være en attraktiv arbeidsplass. Kjersti Langseth og Jan Olav Sveen tok oss gjennom endringsreisen til Norsk Tipping for å bli en Smidig organisasjon, og hvordan de bevist setter sammen utviklingsteam for å få flere typer syn med i betraktningen når det lages nye tekniske løsninger.

Kick-off for ODA Innlandet med første Nettverkstreff hos partner Norsk Tipping

Den umiddelbare responsen på ODA Innlandet sitt første Nettverkstreff var utelukkende positiv, med reaksjoner som «inspirerende og morsomt», «spennende tema», «gode foredrag», og «bra opplegg». Det var en hyggelig ettermiddag med god mat og drikke, og en fin anledning til å møte og bli kjent med andre kvinner som jobber med eller har interesse for Tech.

ODA Trondheim

Det har skjedd mye på ODA-fronten i Trondheim i år, og her er en liten kikk på noen highlights.

ODA Trondheim Afterwork med tema Maktbar hos DIGS

I oktober arrangerte ODA Trondheim Afterwork med tema Maktbar. Makt, ledelse og likestilling stod sentralt på programmet når Anita Krohn Traaset og Guro Angel entret scenen på DIGS i Trondheim. I september inviterte vi til live Podcast der daglig leder i ENTRA, Stine Hofstad, ble intervjuet av daglig leder i Engasjert Byrå, Marianne Danielsen i Trondheims nye PowerHouse. Energibygget som omtales som et av verdens mest miljøvennlige bygg. I mai braket det løs med streaming-event av Inspirasjonsdagen og det ble fullt lokale da ODA Trondheim arrangerte årets første Nettverkstreff tidligere i år. Her var målet crowdsourcing av kandidater til kåringen «Norges 50 fremste teknologikvinner» og vi fikk en hel vegg med gode forslag!

ODA Nettverkstreff 2019

Vi takker for alle nettverkstreff gjennom året. Disse hostes av våre gull- og platinumpartnere, som for eksempel SYSCO, Bouvet, Amesto, Microsoft, DNB, Schneider Electric, Experis, Wikborg Rein, NAV, Norsk Tipping, Avanade, Capgemnini og Sogeti. Vi har fått lære om aktuelle temaer som bærekraft som forretningsmodell, sikkerhet og mangfold, og nå sist Kripos´ viktige arbeid mot overgrep på nett. Vi ønsker å rette en stor takk til alle våre partnere og medlemmer!

Neste år

Vi ser med stor energi og store optimisme frem mot 2020, og har store planer. Blant annet skal vi fortsette å bygge ODA Advisory Board, og vil styrke gruppen på to med to til tre til, som i tillegg til å brenne for teknologi og de mulighetene det gir, har egenskaper som:

  • Har perspektiv, erfaring og kan gi gode råd til ODAs styre på strategisk retning og skalering
  • Har kapasitet, drive og ønsker å bidra til å løfte ODA inn fremtiden
  • Kan være tunge meningsbærere i sosiale medier på vegne av ODA

Mer informasjon rundt dette kommer!

Inspirasjonsdagen 2019 på Oslo Konserthus

Vi i ODA takker for i år, og ønsker dere alle en riktig god jul og godt nytt år! 

Skrevet av Kristine Hofer Næss, Gøril Rønning, Kine Dahl, Agnes Heyerdahl, Anine Ragnif, Guro Storlien Evensen, Louise Juul Helliksen og Nina Stolpestad.

ODA-Nettverk

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i teknologi. Vi har mer enn 8 000 medlemmer med aktiviteter i Oslo, Bergen, Innlandet, Sør-Vest og Trondheim, og 80 partnere. ODA-Nettverk har siden 2005 inspirert og bidratt gjennom større mangfold til bedre beslutninger og løsninger for virksomheter og samfunn.

Har du spørsmål, ta kontakt med oss på info@odanettverk.no